Про видавництво Передплата Наука Реклама Розповсюдження Звітність ПартнериМедіа Контакти RSS RRS | Додати в вибране в избранное |
Издательский дом

Міжнародний день кредитних спілок

Україна є однією із 105 країн, в яких на сьогодні існують кредитні спілки (КС). Члени кредитних спілок України є членами великої родини, яка нараховує 217 мільйонів людей по всьому світу. Щорічно працівники всіх видів споживчих кооперативів відзначають своє професійне свято – Міжнародний День кредитних спілок (International Credit Union Day). Це всесвітнє свято відзначається з 1948 року і з того часу є приводом для проведення численних заходів: днів відкритих дверей кредитних спілок та філій, благодійних акцій, ярмарків та конкурсів, тематичних радіо– і телепередач.

Міжнародний день КС відзначається кожен третій четвер жовтня і він присвячується обміну досягненнями, планів на майбутнє і розвиток цього руху і це свято є міжнародним. В цьому році 19 жовтня в приміщенні УКРІНФОРМУ відбулося засідання круглого столу на тему «Міжнародний день кредитних спілок».

Організаторами заходу були Всеукраїнська асоціація кредитних спілок (ВАКС), Національна асоціація кредитних спілок України (НАКСУ). Круглий стіл відкрила Ольга Мороз, Президент ВАКС.

Петро Козинець, президент НАКСУ:

 «Міжнародний день кредитних спілок не святкують, як урочистий захід. Це можливість зайвий раз зібратися зі своїми спілчанами, подивитись, що ми робимо правильно і що ще можна зробити. Хочу підкреслити, що у деяких країнах, наприклад, в Сполучених Штатах і Мова не йде про долю капіталу в кредитних спілках, тому що вони не є реальним конкурентом банкам, тому що в нас інша ніша. Кредитна спілка (КС) – це організація не для прибутку, а для надання послуг. Сьогодні близько 70 тисяч українських громадян є членами КС. І сьогодні сотні тисяч наших громадян мають можливість скористатися послугами КС. Треба відверто сказати, що зараз не кращі часи для української кооперації. Якщо порівняти цифри, то у 2008-2009 роках в українських КС було більше двох мільйонів громадян. По активам ми практично йшли на рівень Великої Британії. Сьогодні інші показники, але ми віримо, що ренесанс розвитку української кооперації якщо не в цьому році, то в наступному реально почнеться. Бачимо останніми місяцями зміну відношення збоку держави, позивне зрушення в плані законодавства до кредитних спілок. Ми маємо певний оптимізм, що КС України займуть гідне місце і в економіці держави і в покращенні добробуту громадян. Тому я закликаю і учасників круглого столу сьогодні говорити про проблеми, які нас хвилюють».

Ольга Мороз, президент ВАКС:

« Цей захід присвячений Міжнародному дню кредитних спілок. В цей день КС, працівники та члени КС згадують історію створення і розвитку КС, діляться своїми досягненнями. Вперше цей захід святкувався 17 січня 1927 році в день народження Бенджаміна Франкліна. Люди, що вперше святкували цей день,- керувалися тезою: «Життя та розвиток в дусі кредитних спілок». Що таке розвиток в дусі кредитних спілок? Яка основна ідея кооперації? Дана ідея пройшла довгий шлях від середини XIX сторіччя з Англії, Німеччини, України, Канади, США. Ця ідея дуже проста: це об’єднання фінансів людей і потім фінансова допомога один одному. Людина допомагає іншій людини. На сьогодні це є тезою КС. Україна є однією з 105 країн, в яких є КС, які на сьогодні їх підтримують та в яких КС працюють успішно. Члени КС України є членами великої родини, яка нараховує 217 мільйонів людей по всьому світу».

Ігор Невінчаний, заступник директора департаменту Нацкомфінпослуг:

«Ринок кредитної кооперації безумовно є частиною фінансової системи країни і має як свої особливості розвитку, так і проблеми. Особливість ринка пов’язана з тим, що КС – це класичний приклад об’єднання громадян на кооперативних засадах. Основна мета створення КС – це соціальна спрямованість їхньої діяльності. КС також піддаються політичним кризам, що ми спостерігаємо зараз. Разом з тим, є позитивні зміни, в першій половині 2016 року спостерігався позитивний тренд, зростання капіталу на 14%. Структура кредитів, які прострочені та не повернені, скоротилася на 17%. Почали реєструватися нові КС. Ринок оживляється, з’являється інтерес у громадян. Майже вдвічі зросли заявки на те, щоб внести КС до реєстру фінансових установ. Окрім роботи регулятора, хотілося б підкреслити роль асоціацій КС. Це НАКСУ і ВАКС. Їхня діяльність показує, що ринок здатний до саморегулювання. В роботи розбудови ринку беруть участь проекти міжнародно-технічної допомоги. Щоб розвивати ринок, треба брати найкращий міжнародний досвід. Бажаємо успіху і запрошуємо до діалогу».

Єва Сержиньска, директор проекту USAID «Кредитування с/г виробників»:

«Я буду очолювати проект кредитування сільгоспвиробників, який очолює USAID. Цей проект буде впроваджуватися Всесвітньою рабоюкредитних спілок(WOCCU), а також Альянсом волонтерів (VEGA). Але перед тим, як перейти до деталей цього проекту, хотілося б звернути вашу увагу на ту потребу, яка виникла з боку КС. Хотілося б підкреслити ту роль, яку відіграють КС у економічній розбудові країни, зокрема у сільській місцевості. Ми знаємо, що КС мають дуже велике значення у соціальній сфері, їхній доробок у фінансовій сфері. А також їхню важливу роль у наданні послуг для тих людей, які залишаються поза можливістю отримати доступ до кредитів. Також їхня роль важлива у тих галузях, де інші фінансові установи не мають такої сили. Оскільки ми всі визнаємо важливість кредитних спілок у фінансовому секторі, хотілося б також сказати, що КС мають свої потреби і свої виклики. Цей сектор потребує підтримки, саме для цього ми зібралися тут. Моя присутність тут результат підтримки від міжнародної спільноти і американського уряду. Нещодавно було започатковано проект кредитування с/г виробників, який фінансується USAID. Проект триватиме 4 роки, до 2020-го. Головна мета – зміцнити сектор КС в Україні. Покращити послуги КС. Протягом 4 років плануємо залучити до 24 тисяч нових позичальників. Ми хочемо зробити це за рахунок співпраці з 68 КС. Проект має 6 основних цілей та буде направлений на покращення нормативно-правової бази КС в Україні. Ми також працюватимемо із Асоціаціями кредитних спілок в Україні. Будемо надавати їм підтримку у співпраці з регулятором та допоможемо самим КС покращити їхні можливості надавати послуги».

Олена Онищук, керівник проектів та програм Департаменту стратегії та реформування:

«Ми розуміємо важливу роль кредитних спілок, як в Україні, так і за її межами. Ми просуваємо законопроект №2413 щодо передачі функціоналу від Нацкомфінпослуг до Нацбанку України, в якому планується також регуляція кредитної кооперації. Зараз ми спільно з представниками асоціацій беремо участь в розробці цього законопроекту. Він вже пройшов перше читання в липні. НБУ планує брати активну участь у законопроектах, які дадуть розвиток та можливість прориву кредитної кооперацїї в Україні та сподівається, що в найближчі роки кредитна кооперація стане розвинутою, так як це не забувають про нашу культурну спадщину. В 2014 році наші спілки Америки, Канади, України зібрали понад 100 тисяч гривень для облаштування музейної зали імені Т.Г. Шевченка у Каневі. Понад 86 пішло на облаштування зали, решту коштів було спрямовано в благодійний фонд Донецька для допомоги сиротам. В цьому році на Покрову за ініціативи Кредитної спілки Станіславська було встановлено пам’ятник Т.Г. Шевченку у місті Сватів. Місцева влада видала дозвіл, а волонтери встановили пам’ятник. КС завжди приймають активну участь і виступають і ініціативою святкування днів народження видатних українських діячів і письменників. КС активно беруть участь у спонсоруванні спортивно-масових заходів. Цього року навесні був спортивний захід у Черкаській області, п’ять місцевих команд отримали спортивну форму і знаряддя. КС «Кредитсоюз» в цьому році на 1 вересня подарувала інтерактивну дошку Черкаському фізико-математичному ліцею. Дуже часто КС згуртовують навколо себе активних і творчих людей, які безкоштовно проводять майстер-класи в школах, дитсадках. «Перша Подільська фермерська кредитна спілка» видає розмальовки, які вони розповсюджують безкоштовно у навчальних закладах. КС проводять різні конкурси. Наприклад, у місті Заліщики був проведений конкурс малюнку на асфальті, малечу всього міста пригощали солодощами, а переможці отримали грамоти. КС задіяні в дуже багатьох проектах «Агроінвест», проект «Енергозбереження», «Зелений туризм». Фаворитом проекту «Енергозбереження» є Львівська область, понад 10 КС приймають участь. Я можу відповідально стверджувати те, що КС – соціально активні, вони завжди присутні у волонтерських проектах, залучені до благодійної діяльності.

Петро Васюк, голова Правління «КС Профспілок МВС України»:

«Наша спілка створювалась не як кредитна спілка, а вмонтовувалась у систему соціально-правового захисту наших працівників. Профспілка виступила ініціатором створення кредитної спілки. Протягом всіх років членами кредитної спілки є кожен четвертий член профспілки. Це 1600 членів кредитної спілки. Ми створили лікарняну касу столичної поліції з 2008 року, вона дуже успішна, одна з передових в Україні. Ми надали людям медичний захист. Лікарняна каса виділили в 20 разів більше коштів на лікування поранених, ніж держава спромоглася виділити. На що люди беруть кредити? Переважна більшість – на ремонт нерухомого майна. Максимально 50 тисяч гривень ми можемо видати, але вони беруть, віддають, знову беруть. До 15% наших позичальників – це люди, які беруть, щоб погасити кредит в банку. Там де люди, громада за щось взялися і у них виходить, державі не треба туди втручатися, не треба заважати».

Олег Забузний, голова Спостережної Ради КС «СуперКредит»:

«Моя робота – це і соціальна робота, це спілкування, розвиток. На сьогодні ми маємо близько 6 тисяч членів, працюємо в семи областях України. Ми видали в цьому році більше 35 мільйонів кредитів, в основному в сільській місцевості. Вкладають краще в містах, тому ми залучаємо кошти в місті, а роздаємо в селі. Ми зорієнтовані на здешевлення, щоб до нас прийшли наші постійні позичальники. До нас близько 20% звертаються про перекредитування. Справа наша дійсно хороша і хочеться вірити, що держава буде допомагати».

Олександр Кравченко, голова Правління КС «КредитЕксперт» Бориспіль:

«Наша КС була заснована 2009 року. З того часу ми працюємо на 11 відділеннях, у нас 11 тисяч членів. Основний сегмент – сільське населення, яке потребує саме кредиту у вигляді
фінансової допомоги. Жителі села будуть сидіти на хлібі на воді, але кредит віддадуть вчасно. Основна частина наших нових членів – приходить по рекомендації своїх знайомих. Наша спілка бере участь в проектах з допомоги воїнам АТО, ми допомагаємо конкретним людям. Це, на мою думку, спосіб життя тих людей, які беруть участь в кредитній кооперації. Позитивні тенденції є. Це і відкритість, доступ до регулятора, сподіваюсь вони залишаться».

Павел Гржесик, головний радник з питань політики, проект USAID «Кредитування с/г виробників»:

«Основна мета нашої діяльності в Україні – підтримка і сприяння розвитку законодавчих і регулятивних реформ в Україні, а також співпраця і розбудова асоціацій. Дуже важливою є роль регулятора. Досвід Європи може бути використаний в Україні. Дуже важливою є соціальна роль КС у розбудові громад. У Польщі КС відіграють дуже важливу роль. Важливою є роль американської агенції з міжнародного розвитку та роль американського посольства».

Валентина Пилипенко, голова Правління КС «Дія»:

«Ми створені 15 років назад на базі жіночої районної організації «Дія», тому і назва походить від назви організації. На сьогодні членами є 1014 чоловік. 2,4 млн. – це наші активи. Більшість у нас жінок – 704 жінки 310 чоловіків. За кожною кредитною спілкою стоять звичайні люди, до яких дуже часто мало кому є діло, для яких зарплата в півтори тисячі гривень – дуже великі гроші».

Людмила Кравченко, голова Правління Об’єднаної Кредитної Спілки:

«Хочу наголосити, що кредитна кооперація будується розвивається в Україні, маючи свою інфраструктуру. Такими структурними одиницями є об’єднані КС. Думаю, що саме вони є основним джерелом фінансування КС, тому що це установа, яка об’єднує КС і надає можливість членам отримати доступ до грошових ресурсів, а також задіяти тимчасово вільні гроші для кредитування своїх членів. Ми надаємо кредит під 19 % річних. Ця процентна ставка залишається чинною вже років 10. Ті гроші, які ми надаємо кредитним спілкам в кредит, це платні кошти. І відповідно, їх вартість має бути прийнятною, вигідною і такою, щоб КС мали можливість ці гроші повернути. За роки діяльності ми надали кредитів на сотні мільйонів гривень. Все це стало можливим завдяки довірі до КС».

 

фінансово-економічний тижневик «Україна Бізнес ревю» №39-40 від 24.10.2016

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.

Комментарии:

Оставить комментарий
Наші партнери

                                                         

  

                                                                        

 

              

                                                

  

                                                  Дедал Инфо        

   

                                                                

 

               

Архив номеров Украина Бизнес Ревю Архив номеров Финансовые услуги Архив Альманах финансовых услуг
Архів номерів Архів номерів Архів номерів


Новини видавництва
Анонси
Фото
Відео
Фінансова звітність компаній
Актуальне інтерв`ю
Наукові статті

 


  ОНЛАЙН-ПЕРЕДПЛАТА  
 
 
  
 
 
 

  
 
 

  

 

  


  
   
   

 

 

 

 

  

            
 Oakeshott Insurance Consultants
  
 
  
 
 
 

 
  

  
 

 
МЕДІА-ПАРТНЕРИ


































НБУ курс доллара

НБУ курс евро

НБУ курс рубля


Погода в Киеве

120


Рекламный Украинский Портал. Сайт о полиграфии и рекламе в Украине, интересные новости рекламы

Интернет реклама УБС
Информационный интернет справочник | All-Catalogs.Info
html counterсчетчик посетителей сайта
Рейтинг@Mail.ru